Sulis 1907

Sulis 1907 er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm.

Sulis 1907 tar for seg faktiske hendelser ved det det som var Norges nest største arbeidsplass, hvor gruveselskapet hadde all makt og der arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkestes rett gjaldt hvis en skulle overleve. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift.

Sulis 1907 skal bli en episk og kraftfull film som tar publikum med til et skittent og farlig miljø omkranset med vakker og dramatisk natur. Den skal skildre faktiske historiske hendelser sett med et moderne blikk, der vi skal se at ungt pågangsmot blir satt på prøve i forsøket på å samle folket – noe som viser seg å være svært vanskelig. Folk er engstelige og redde for represalier. Men når kapitalistenes grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten og samles i felles front. Mot alle odds vinner de frem med sine krav, noe som aldri før hadde skjedd i Norge. Opprøret i Sulitjelma var starten på den nordiske velferds-modellen slik vi kjenner den, og dermed opphavet til det samfunnet vi lever i i dag.

 

Regi: Nils Gaup

Produksjon: Storyline Nor AS

Coprodusent: FilmCamp Samproduksjon, Götafilm, Handmade Films in Norwegian Woods

Produksjonsår: 2022
Aktuelle linker:

Oversikt tidligere prosjekter