Det akutte menneske

I ”Det akutte menneske” har Heftig og begeistret-regissør Knut Erik Jensen laget et usminket portrett av professoren, legenden, opprøreren, politikeren, naturmennesket og medmennesket Mads Gilbert.
Den legendariske nordnorske filmskaperen Knut Erik Jensen har laget et nytt mesterverk. Denne gangen handler det om solidaritet, krig og kjærlighet.

Filmen tar oss med på en reise som spenner fra uendelig vakker natur ørretfiske i Nord-Norge, via en hektisk hverdag på Universitetssykehuset i Tromsø til bomberegnet i Gaza i 2009. Som politiker og helsearbeider jobber Gilbert dag og natt for det han tror på. Han håndterer kriser på heltid, både som lege og i sitt solidaritetsarbeid. Som Gilbert sier i filmen: - Krise kan gi vekst. Det er en dualisme i krisen. Det er både ødeleggende og et vekstpotensial. God krisebearbeiding gir vekst. Eksistensiell vekst, menneskelig og profesjonell vekst.

Med håndholdt kamera tar regissør Jensen oss med inn i en lang rekke situasjoner hvor vi blir øyenvitne til Gilberts brennende engasjement. Vi får et unikt innblikk i hverdagen til en mann som har gjort hele verden til sitt arbeidsfelt. Men som for alltid vil ha røttene sine godt plantet i den nordnorske naturen og det nordnorske folkelynnet.

Det akutte menneske er en film om håp og desperasjon. Det er beretningen om idealisme og maktarroganse. Historien om vennskapsbånd på tvers av grenser og religion. Men fremfor alt er det fortellingen om en person som nekter å gi opp, om en lege som vet at det nytter.

Og Mads Gilbert tyr til Nordahl Grieg når han skal oppsummere sin filosofi. Linjene er hentet fra diktet ”Til Ungdommen”, udødelige ord som Mads Gilbert har gjort til sitt motto:

-Edelt er mennesket, jorden er rik
Finnes her nød og sult skyldes det svik

Dette er filmen som vil forandre din måte å se verden på.

Regi: Knut Erik Jensen

Produksjon: Nordkappfilm

Produksjonsår: 2011
Aktuelle linker:

Oversikt tidligere prosjekter